Нощно виждане или термални камери при дъжд: Кое работи по-добре?

Picture from thermal vision on right and picture of night vision on left
Author
Ivaylo Stoyanov
Ivaylo Stoyanov

PhD in Optics, is an expert in the field of gun scopes and thermal optics with years of experience and numerous publications in academic journals.

Когато става въпрос за нощно виждане и термалнo изображение, и двете имат своите предимства и ограничения. В тази статия ще проучим как работят и двете технологии и коя би работила по-добре при дъждовно време. Освен това ще обсъдим важните фактори, които трябва да имате предвид, когато решавате дали да използвате оптика за нощно виждане или термовизионни устройства.

Разбиране на NV и TV технологиите

Технологията за нощно виждане (NV) улавя и подобрява слабата нощна светлина, която се отразява от обектите. Лещите на уреда за нощно виждане могат да уловят и най-неефективното светлинно лъчение, което е невидимо с просто око. След това събраната светлина влиза във фотокатода, където се преобразува в електрони. Тези електрони навлизат в микроканалната плоча и предизвикват допълнително излъчване на електрони, което води до увеличаване на количеството енергия. Objects in night vision and thermal visionНакрая, тези електрони бомбардират фосфорния екран, което предизвиква излъчване на фотони от светлина. След това тази светлина формира изображение на екрана на приборите за нощно виждане.

От друга страна, термовизионната (TV) технология работи въз основа на свойството на всеки обект с температура над абсолютната нула да излъчва топлинна енергия. По-просто казано, можете да измерите температурата на всеки обект, дори на студен. Всички термовизионни устройства могат да записват тази температура. Лещите на термокамерата могат да улавят незначително топлинно излъчване, а термичният сензор може да измерва и процесорът да обработва данните, за да формира топлинна карта на зоната, към която е насочено устройството.

NV и TV в дъждовно време

Когато става въпрос за използване на NV и TV в дъждовно време, и двете имат своите силни и слаби страни. При уредите за нощно виждане светлината, отразена от обектите, изминава разстоянието от обекта до лещата на очилата за нощно виждане. За перфектно изображение нищо не трябва да пречи на преминаването на светлинните фотони. В действителност обаче светлината се разпространява в атмосферата, а не във вакуум. Примеси от газове, прах и най-малките частици вода ще пречат на преминаването на светлината, създавайки ефекта на частично поглъщане на светлината от атмосферата и причинявайки разсейване на фотоните. Колкото по-чист е въздухът и по-малко наситен с водни пари, толкова по-прецизно е изображението на екрана. Въпреки това, ако вали, всяка частица вода ще пречи на преминаването на фотони от светлина, създавайки визуален „шум“ на монитора на монокъла за нощно виждане. Коефициентът на отразяване на водата е много висок и колкото повече вали, толкова по-плътен изглежда „шумът“ на екрана. Понякога е почти невъзможно да видите нещо поради дебелата стена от дъжд, докато използвате устройство за нощно виждане. В този случай е много по-ефективно да се използва каквото и да е термовизионно оборудване вместо устройства за нощно виждане.

Deer on night vision scope and a couple of deers on thermal vision camera on the rightЩо се отнася до термовизионните устройства, те не улавят отразена светлина, но измерват температурата на околната среда и изграждат изображение въз основа на температурната разлика. Дъждовните капки обикновено са незначителни, за да може устройството да регистрира промени в основната им температура. Ако дъждът не е силен и изобщо не пада като плътна стена, тогава термокамерата няма да „види“ дъжда във въздуха. Въпреки това, той може да открие големи капки на земята или други предмети. Водата се изпарява от повърхностите и ги охлажда, а чувствителният термовизионен бинокъл открива промените в повърхностните температури и показва данните като картина на течаща капка. Лекият дъжд няма да повлияе по никакъв начин на работата на термовизионното оборудване. Но когато вали проливен дъжд, потоците вода действат като защитен щит и скриват всичко зад себе си. Водата перфектно абсорбира топлинното излъчване от обектите и следователно термовизионното устройство не може да измерва правилно температурата на повърхностите. Следователно всичко зад дъждовната стена ще бъде лошо изобразено. Следователно силен проливен дъжд с плътна структура ще попречи на наблюдението.

Трето, вземаме предвид целта на наблюдението. Ако трябва да откриете присъствието на жив организъм на голямо разстояние, тогава е по-добре да използвате термовизионни устройства. Те работят добре при откриване на присъствието на топлокръвни животни, птици и хора. За разлика от това, устройствата за нощно виждане са по-добри в откриването на обекти, които излъчват слаба отразена светлина, като сгради, коли и други конструкции.

Заключение

Когато става въпрос за избор между оборудване за нощно виждане и термални камери, трябва да се имат предвид няколко фактора, включително задачата, околната среда и метеорологичните условия. При дъждовно време термалните камерина irARM™ са по-ефективната опция, която открива температурни разлики дори при слаб дъжд. За ясни и сухи условия оборудването за нощно виждане може да е по-подходящо. От решаващо значение е да претеглите всички фактори при избора на устройство за наблюдение, за да постигнете оптимални резултати, а irARM™ предлага качествени опции и за двете технологии.

Related posts:

Вие се абонирахте успешно. Ще ви информираме периодично относно интересни новини, статии и промоции на вашия имейл..
0
No products in the cart.