Откриване на тайните на термалните оптики: Разширяване на границите на прецизната стрелба

вълк, заснет от термокамера и заглавието h1 на тази статия върху него
Author
Ivaylo Stoyanov
Ivaylo Stoyanov

PhD in Optics, is an expert in the field of gun scopes and thermal optics with years of experience and numerous publications in academic journals.

В магическия свят на термалните оптики един загадъчен въпрос продължава да звучи сред любителите на стрелбата и опитните стрелци: какво наистина определя стрелбените способности на всеки термален прицел? Въпреки че повечето производители предоставят „обхват на откриване“ в спецификациите си, отговорът на тази загадка е далеч от просто откровение. За да разкрием тайните му, трябва да се запознаем с интригуващото взаимодействие между разстоянията на стрелба и постоянно променящите се размери на потенциалните цели.

Оптични разделители за мерници в зелен цвят

Като проникнем в сърцето на тази тема, срещаме основен принцип, който управлява използването на термалните оптики – принцип, който надхвърля обикновените ловни сценарии и звучи сред всеки стрелец. Представете си себе си по време на адреналиново заредено ловно приключение, като вашият обект е скрит в несигурност. В такива моменти въздържаността става добродетел, защото изстрелът без сигурност е нежелан залог. Така разкриваме първата и съществена истина: разграничаването между откриването на горещ обект и точната идентификация на целта.

За да осъществим по-добро разбиране на този концепт, разгледайте два впечатляващи кадъра от видео с термално изображение. Снимка 1 изобразява само ярка точка, докато Снимка 2 разкрива несъмнената форма на див свиня. В това се крие същината на загадката – „обхватът на откриване“ създава илюзорно сияние, докато „обхватът на идентификация“ пронизва завесата и разкрива истинската същност на целта, скрита в обширното поле на зрение.

Стъклено платно на мерника на камерата със зелен цвят и овална форма

Но дали разбирането на „обхватът на идентификация“ само по себе си е достатъчно, за да отговори на загадъчния въпрос от заглавието? За съжаление, загадката става още по-сложна. Отговорът се крие в разбирането на размера на обекта, аспект, който сложно сплита обхвата на откриване, разпознаване и идентификация в несветкаващо тапетничество на стрелбената прецизност. За да уловим гравитацията на тази откровение, тръгнете с нас на визуално пътешествие със следните примери:

Една дива сърна, засечена от термалното зрение на разстояние от 20 метра
Снимка 1: Обект на разстояние от 20 метра.
Обект (дива свиня), движещ се на вдъхновяващо разстояние от 800 метра.
Снимка 2: Обект на вдъхновяващо разстояние от 800 метра.

Засвидетелствайте вдъхновяващата реалност – обхватът на разпознаване разпростира ръце по-далеч, когато става въпрос за по-големи цели. Докато е изключително трудно да улучите цел с размер на зайче на разстояние от 200 метра, възможностите се разширяват експоненциално, когато стреляте по цел с размер на говедо на вместо това се засяда на 800 метра.

С продължаване на пътешествието в неизследвания свят на термалните оптики, се сблъскваме със съществените фактори, които се пресичат, за да определят обхвата на откриване, разпознаване и идентификация на тези вдъхновяващи прицели:

Обектив:

Като майсторски художник, управляващ четката си, фокусното разстояние и f-числото на обектива рисуват възможностите на платното.

Обектив с по-голяма фокусна дължина създава тесен ъгъл на зрение, разкривайки панорамна гледка на далечно разстояние. Приемането на по-голям отвор с намалено стойност на f дава на обектива дарбата на по-голяма абсорбация на инфрачервено лъчение, кулминация в изключително качество на изображението. Разгледайте, например, впечатляващата разлика между обектив с фокусна дължина от 75 мм и обектив с фокусна дължина от 50 мм, когато се занимавате със стрелба на далечно разстояние. Подобно на това, отличителната яснота на изображението, осигурена от обектив с F/1.0, спрямо обектив с F/1.2, разкрива визуална красота без съпоставка.

Irarm Hawk 640 75 Топловизионен обектив
Снимка 1: Възхищавайте се на великолепието на топловизионната камера Irarm Hawk 640 с обектив от 75 мм.
Irarm Hawk 640 с обектив от 50 мм
Снимка 2: Възхищавайте се на камерата irARM Hawk 640 с мощен обектив от 50 мм.

Термален детектор:

С декодирането на криптирания код на термалния детектор се разкрива термалната радиация на целевия обект, върху картата на матрицата на фокусната равнина (FPA). Придържайки се към принципите на откриване, по-големите площи на целите предоставят побогата информация, улеснявайки разпознаването на целите. Пикселната стъпка, подобно на четката на художник, изтъква сложни модели от разстояния за разпознаване, където по-малките пиксели безпроблемно се вписват в FPA, увеличавайки хоризонтите на разпознаването.

Графика за разбиране на разликата между пикселните стъпки
Снимка 1: Разкриване на тайните на разликата между по-ниска и по-висока пикселна стъпка.

Алгоритъм, OLED, Окуляр:

Незримата енергия, веднъж засечена на платното на FPA, се превръща в цифрова симфония от сигнали, извиквайки представление за видимо наслаждение. В тази симфония лежи серия от сигнални процеси, които кулминират в големия разкрив на дисплея. Тук, хармоничното взаимодействие на алгоритмичния гений, резолюцията на дисплея и великолепието на окуляра предизвиква изображението в славна увеличение, истински шедьовър за наслаждение на наблюдателя.

Оптично оформление на фокусната равнина на камерата FPA


Като спуснем завесата над тази вдъхновяваща сцена, изниква заключението, че обхватът на откриване, разпознаване и идентификация на термалните оптики са неразделно свързани с размера и позата на целта. Прецизната стрелба с термален прицел изисква холистично обединение с целите, свещено разбиране, което сплита нишките на прецизността и изкуството в едно неповторимо стрелбено изживяване.

Заповядайте на безпрецедентно стрелбово пътешествие с изключителните термални оптики на irARM, където мистичното среща достъпното в хармонична симфония на майсторство. Влезте в свят, където граници се превръщат в безграничен потенциал, а прецизността преплита със страст за вълнуващо стрелбено изживяване, което надхвърля обикновеното.

Related posts:

Вие се абонирахте успешно. Ще ви информираме периодично относно интересни новини, статии и промоции на вашия имейл..
0
No products in the cart.